Smart Print

Ce aleg pentru lucrarea mea: tiparul digital, offset, serigrafic, flexografic? Pentru ce suport să optez: hârtie sau plastic, în coli sau în bobină?

Daca nu v-ati pus inca problema metodei potrivite de tiparire este timpul sa aflati cate ceva despre avantajele sistemelor de imprimare. Anumite lucrari pot fi tiparite in mai multe feluri dar avantajos este sa alegeti metoda care vi se potriveste pentru a obtine maximum de profit in calitate si pret.

Tiparul digital in coli de dimensiuni mici si medii (32 x 45 cm, respectiv 50 x 70 cm) este destinat tirajelor mici, de maximum 100-150 exemplare sau coli tipografice de format A3+ (32 x 45 cm); este indicat, de asemenea, in cazul in care doriti sa personalizati fiecare exemplar (cu cate un nume diferit de exemplu). Dar exista limitari stricte pe care acesta le presupune, de la format, pana la imposibilitatea utilizarii culorilor speciale, din gama Pantone; de asemenea, tiparul digital foloseste o gama mai redusa de hartii si cartoane.

Tiparul digital in bobina de dimensiuni medii, cu latimea de 50 cm este o raritate dar va anuntam ca exista. Practic putem imprima in policromie (CMYK) fata-verso in acelasi timp pe latimea bruta de 50 cm (48 cm finit) si pe lungime de multi metrii (lungimea bobinei), afise, postere sau display-uri, la calitate aproape identica cu tiparul offset, pe hartii si cartoane offset si dublu-cretate intre 60-350 g/mp.

Tiparul digital de mari dimensiuni, pe plotter, se executa pe hartie in sul de latimi cuprinse in general intre 1 m si peste 2 m. Se aplica la lucrari de dimensiuni mari in special pentru outdoor sau afise si panouri expozitionale, panouri de prezentare. Imprimand pe hartie sau plastic in sul, lungimea teoretic este limitata de lungimea sulului.

Tiparul offset sau, altfel spus, tiparul clasic, este destinat marii majoritati a lucrarilor tipografice. Ramane cel mai performant sistem de multiplicare pe suport de hartie si carton si, totodata, cel mai fidel in reproducerea culorilor. Incepand de la un tiraj de 100-150 de coli in sus este, de asemenea, cel mai economicos mod de imprimare.

Pana la un tiraj de aproximativ 50.000 de exemplare (de exemplu brosuri) competitiv este tiparul offset in coli, iar peste acest tiraj devine mai convenabil tiparul offset in bobina, pe masinile asa-zis rotative.

Anumite lucrari, chiar si in tiraje mici trebuiesc tiparite pe utilaje offset nu pe digital din cauza limitelor actuale ale acestor utilaje aparute in anii ’90. Majoritatea masinilor digitale nu pot imprima cartoane de peste 300-320 g/mp, nu pot imprima cu cerneluri Pantone si dau gres cand aveti de imprimat suprafete mari cu culori deschise. In acest caz ele isi arata limitele, neputand sa imprime uniform rasterele, generand dungi vizibile prin fluctuatiile de intensitate ale cernelii.

Tiparul serigrafic este potrivit pentru suporturile plastice in coli flexibile sau placi rigide, dar si pentru lacuiri selective pe hartie si carton, in tiraje mici si medii.

Cel flexografic este destinat suporturilor de plastic, cu livrare in bobina, si tirajelor mari, de cel putin 20.000 de exemplare.

Imprimarea pe plastic este mai scumpa decat cea pe hartie si carton, din cauza suportului, pe de o parte, dar si a manoperei pe care o presupune. Plasticul este indicat cand lucrarea va avea ca destinatie medii umede, expuneri la exterior, cu risc accentuat de degradare. Chiar si hartia protejata prin plastifiere se deterioreaza la contactul cu apa, de-a lungul marginilor deformandu-se.

Pentru mai multe detalii cu privire la o lucrare anume, la alegerea suportului si tipului de imprimare adecvate, va rugam sa ne consultati.

Postări recente

Clienții noștri

Avantajele SmartPrint

Oferim consultanță tipografică clienților

Începând cu 2009 am înființat un departament de client service pentru a avea mai mult timp și disponibiliate pentru a asculta cerințele clienților noștri și a le raspunde pe măsură.

Livrăm în România și în toată Europa

Livrăm gratuit în mare parte a Bucureștiului. Pentru clienții noștri din țară și din Europa, asigurăn servicii de livrare fiabile și sigure, prin firmele de curierat partenere.

Verificăm fișierele înainte de producție

Înainte de a trimite o lucrare în producție, ne asigurăm că fiecare fișier este corect lucrat și bun pentru tipar. Orice problemă întâlnită este supusă atenției clientului, împreună cu soluțiile viabile.

Realizăm proof-uri digitale calibrate

La solicitarea clientului, oferim proofuri digitale calibrate, pentru a garanta satisfacția unui rezultat excelent, fară surprize nedorite la final. Verificarea și, eventual, corectarea materialului digital înainte de a intra în procesul de producție sunt esențiale.

Testimoniale