Smart Print

What do I choose for my work: digital printing, offset, serigraphy, flexography? Which media should I opt for: paper or plastic, in sheets or web?

Daca nu v-ati pus inca problema metodei potrivite de tiparire este timpul sa aflati cate ceva despre avantajele sistemelor de imprimare. Anumite lucrari pot fi tiparite in mai multe feluri dar avantajos este sa alegeti metoda care vi se potriveste pentru a obtine maximum de profit in calitate si pret.

Tiparul digital in coli de dimensiuni mici si medii (32 x 45 cm, respectiv 50 x 70 cm) este destinat tirajelor mici, de maximum 100-150 exemplare sau coli tipografice de format A3+ (32 x 45 cm); este indicat, de asemenea, in cazul in care doriti sa personalizati fiecare exemplar (cu cate un nume diferit de exemplu). Dar exista limitari stricte pe care acesta le presupune, de la format, pana la imposibilitatea utilizarii culorilor speciale, din gama Pantone; de asemenea, tiparul digital foloseste o gama mai redusa de hartii si cartoane.

Tiparul digital in bobina de dimensiuni medii, cu latimea de 50 cm este o raritate dar va anuntam ca exista. Practic putem imprima in policromie (CMYK) fata-verso in acelasi timp pe latimea bruta de 50 cm (48 cm finit) si pe lungime de multi metrii (lungimea bobinei), afise, postere sau display-uri, la calitate aproape identica cu tiparul offset, pe hartii si cartoane offset si dublu-cretate intre 60-350 g/mp.

Tiparul digital de mari dimensiuni, pe plotter, se executa pe hartie in sul de latimi cuprinse in general intre 1 m si peste 2 m. Se aplica la lucrari de dimensiuni mari in special pentru outdoor sau afise si panouri expozitionale, panouri de prezentare. Imprimand pe hartie sau plastic in sul, lungimea teoretic este limitata de lungimea sulului.

Tiparul offset sau, altfel spus, tiparul clasic, este destinat marii majoritati a lucrarilor tipografice. Ramane cel mai performant sistem de multiplicare pe suport de hartie si carton si, totodata, cel mai fidel in reproducerea culorilor. Incepand de la un tiraj de 100-150 de coli in sus este, de asemenea, cel mai economicos mod de imprimare.

Pana la un tiraj de aproximativ 50.000 de exemplare (de exemplu brosuri) competitiv este tiparul offset in coli, iar peste acest tiraj devine mai convenabil tiparul offset in bobina, pe masinile asa-zis rotative.

Anumite lucrari, chiar si in tiraje mici trebuiesc tiparite pe utilaje offset nu pe digital din cauza limitelor actuale ale acestor utilaje aparute in anii ’90. Majoritatea masinilor digitale nu pot imprima cartoane de peste 300-320 g/mp, nu pot imprima cu cerneluri Pantone si dau gres cand aveti de imprimat suprafete mari cu culori deschise. In acest caz ele isi arata limitele, neputand sa imprime uniform rasterele, generand dungi vizibile prin fluctuatiile de intensitate ale cernelii.

Tiparul serigrafic este potrivit pentru suporturile plastice in coli flexibile sau placi rigide, dar si pentru lacuiri selective pe hartie si carton, in tiraje mici si medii.

Cel flexografic este destinat suporturilor de plastic, cu livrare in bobina, si tirajelor mari, de cel putin 20.000 de exemplare.

Imprimarea pe plastic este mai scumpa decat cea pe hartie si carton, din cauza suportului, pe de o parte, dar si a manoperei pe care o presupune. Plasticul este indicat cand lucrarea va avea ca destinatie medii umede, expuneri la exterior, cu risc accentuat de degradare. Chiar si hartia protejata prin plastifiere se deterioreaza la contactul cu apa, de-a lungul marginilor deformandu-se.

Pentru mai multe detalii cu privire la o lucrare anume, la alegerea suportului si tipului de imprimare adecvate, va rugam sa ne consultati.

Recent posts

Our clients

Benefits of SmartPrint

We offer printing consulting to our clients

Since 2009 we have established a customer service department in order to have more time and availability to listen to the requirements of our customers and respond accordingly.

We deliver in Romania and throughout Europe

We deliver for free in most of Bucharest. For our customers in the country and in Europe, we provide reliable and safe delivery services through partner courier companies.

We check files before production

Before sending a job to production, we make sure each file is properly crafted and good for print. Any problem encountered is brought to the customer's attention along with viable solutions.

We make calibrated digital proofs

At the client's request, we offer calibrated digital proofs, to guarantee the satisfaction of an excellent result, without unwanted surprises at the end. Proofreading and possibly correcting digital material before it goes into production is essential.

Testimonials