Smart Print

Cum aleg hârtia sau cartonul potrivit? Ce trebuie să știu despre hârtii și cartoane?

Hârtia cretată s-a inventat pentru a obține cele mai performante rezultate la tipar. Înaintea ei exista doar hârtia simpla, cu porozitate mult mai mare, cea pe care astăzi o cunoaștem sub denumirea generala de “hârtie offset”. Pe hârtiile cretate cu unul până la trei straturi, pigmentul cernelii tipografice rămâne concentrat pe suprafață neteda și culorile apar vii, cu contrast puternic și definiție netă, în timp ce pe cele cu porozitate mare, offset, cerneala se dispersează în volumul hârtiei și porii săi adânci, obtinandu-se nuanțe de culoare vizibil mai palide, punctele de raster și marginile zonelor imprimate fiind mai difuze.

Cerneala se usucă mai repede pe hârtia cretata decât pe cea offset, ceea ce poate fi un atu în cazul în care vă grăbiți cu o lucrare. Pe de alta parte, hârtia offset este ceva mai ieftină, mai odihnitoare pentru citit, mai plăcută la atingere, creând impresia unei hârtii cu textură naturală.

Atenție când alegeți hârtie cretata mată: trebuie să știți că și pe acest tip de hârtie partea imprimată va avea aspect lucios (cu cât mai multă cerneală, cu atât mai mult luciu). Ambele tipuri de hârtie cretată, lucioasă și mata, au același preț. Avantajul, în cazul hârtiei lucioase, este acela că cerneala se usucă mai repede decât pe cea mată și lucrarea poate intra în procesul de finisare cu o zi mai devreme.

Hârtiile și cartoanele speciale sunt pe cât de frumoase, pe atât de pretențioase și, mai ales, scumpe. Prețul lor poate fi de 2-3 ori mai mare decât al hârtiilor clasice, offset sau cretate, cu același gramaj pe metru patrat. În general, se optează pentru hârtii și cartoane speciale când aveți de imprimat una sau două culori Pantone, fără reproduceri fotografice. Antetele, cărțile de vizita, invitațiile, felicitările, copertele de broșuri, mapele etc. sunt lucrări care pot fi imprimate pe cartoane și hârtii speciale.

Acestea sunt produse în diverse nuanțe de culoare, sunt de tipul offset, poroase, care se comportă foarte bine la deformări mecanice precum embosul și timbrul sec. Pot avea striații sau diverse pattern-uri în relief, filigran (watermark), scame de bumbac etc; pot integra, în compoziția lor, diverse alte materiale care să le înnobileze, precum prafuri metalice, sidef sau chiar flori și materie vegetală uscată.

Se pot imprima cu succes și policromii sau suprafețe mari de culoare pe acele hârtii și cartoane speciale care au în conținutul lor și cretă.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați; vă putem oferi sfaturi utile în alegerea suportului celui mai potrivit, care să potențeze concepția grafică a lucrării dumneavoastră și care să nu ridice probleme tehnice. La biroul nostru puteți consulta mostrarele cu hârtiile și cartoanele speciale pe care le putem găsi la importatori

Postări recente

Clienții noștri

Avantajele SmartPrint

Oferim consultanță tipografică clienților

Începând cu 2009 am înființat un departament de client service pentru a avea mai mult timp și disponibiliate pentru a asculta cerințele clienților noștri și a le raspunde pe măsură.

Livrăm în România și în toată Europa

Livrăm gratuit în mare parte a Bucureștiului. Pentru clienții noștri din țară și din Europa, asigurăn servicii de livrare fiabile și sigure, prin firmele de curierat partenere.

Verificăm fișierele înainte de producție

Înainte de a trimite o lucrare în producție, ne asigurăm că fiecare fișier este corect lucrat și bun pentru tipar. Orice problemă întâlnită este supusă atenției clientului, împreună cu soluțiile viabile.

Realizăm proof-uri digitale calibrate

La solicitarea clientului, oferim proofuri digitale calibrate, pentru a garanta satisfacția unui rezultat excelent, fară surprize nedorite la final. Verificarea și, eventual, corectarea materialului digital înainte de a intra în procesul de producție sunt esențiale.

Testimoniale