Smart Print

How do I choose the right paper or cardboard? What do I need to know about paper and cardboard?

Hârtia cretată s-a inventat pentru a obține cele mai performante rezultate la tipar. Înaintea ei exista doar hârtia simpla, cu porozitate mult mai mare, cea pe care astăzi o cunoaștem sub denumirea generala de “hârtie offset”. Pe hârtiile cretate cu unul până la trei straturi, pigmentul cernelii tipografice rămâne concentrat pe suprafață neteda și culorile apar vii, cu contrast puternic și definiție netă, în timp ce pe cele cu porozitate mare, offset, cerneala se dispersează în volumul hârtiei și porii săi adânci, obtinandu-se nuanțe de culoare vizibil mai palide, punctele de raster și marginile zonelor imprimate fiind mai difuze.

Cerneala se usucă mai repede pe hârtia cretata decât pe cea offset, ceea ce poate fi un atu în cazul în care vă grăbiți cu o lucrare. Pe de alta parte, hârtia offset este ceva mai ieftină, mai odihnitoare pentru citit, mai plăcută la atingere, creând impresia unei hârtii cu textură naturală.

Atenție când alegeți hârtie cretata mată: trebuie să știți că și pe acest tip de hârtie partea imprimată va avea aspect lucios (cu cât mai multă cerneală, cu atât mai mult luciu). Ambele tipuri de hârtie cretată, lucioasă și mata, au același preț. Avantajul, în cazul hârtiei lucioase, este acela că cerneala se usucă mai repede decât pe cea mată și lucrarea poate intra în procesul de finisare cu o zi mai devreme.

Hârtiile și cartoanele speciale sunt pe cât de frumoase, pe atât de pretențioase și, mai ales, scumpe. Prețul lor poate fi de 2-3 ori mai mare decât al hârtiilor clasice, offset sau cretate, cu același gramaj pe metru patrat. În general, se optează pentru hârtii și cartoane speciale când aveți de imprimat una sau două culori Pantone, fără reproduceri fotografice. Antetele, cărțile de vizita, invitațiile, felicitările, copertele de broșuri, mapele etc. sunt lucrări care pot fi imprimate pe cartoane și hârtii speciale.

Acestea sunt produse în diverse nuanțe de culoare, sunt de tipul offset, poroase, care se comportă foarte bine la deformări mecanice precum embosul și timbrul sec. Pot avea striații sau diverse pattern-uri în relief, filigran (watermark), scame de bumbac etc; pot integra, în compoziția lor, diverse alte materiale care să le înnobileze, precum prafuri metalice, sidef sau chiar flori și materie vegetală uscată.

Se pot imprima cu succes și policromii sau suprafețe mari de culoare pe acele hârtii și cartoane speciale care au în conținutul lor și cretă.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați; vă putem oferi sfaturi utile în alegerea suportului celui mai potrivit, care să potențeze concepția grafică a lucrării dumneavoastră și care să nu ridice probleme tehnice. La biroul nostru puteți consulta mostrarele cu hârtiile și cartoanele speciale pe care le putem găsi la importatori

Recent posts

Our clients

Benefits of SmartPrint

We offer printing consulting to our clients

Since 2009 we have established a customer service department in order to have more time and availability to listen to the requirements of our customers and respond accordingly.

We deliver in Romania and throughout Europe

We deliver for free in most of Bucharest. For our customers in the country and in Europe, we provide reliable and safe delivery services through partner courier companies.

We check files before production

Before sending a job to production, we make sure each file is properly crafted and good for print. Any problem encountered is brought to the customer's attention along with viable solutions.

We make calibrated digital proofs

At the client's request, we offer calibrated digital proofs, to guarantee the satisfaction of an excellent result, without unwanted surprises at the end. Proofreading and possibly correcting digital material before it goes into production is essential.

Testimonials